Curs UNED sènior impartit per Joan Manuel Soldevilla

Aquest curs vol resseguir la transcendència de la capital empordanesa com a ciutat literària. A causa de la seva importància social, política i econòmica, per la seva privilegiada ubicació geogràfica i pel geni i talent de la gent que hi ha nascut, viscut o passat, el cert és que Figueres ha estat una ciutat que ha tingut una rellevant presència en la literatura. Noms com Pous i Pagès, Josep Pla, Maria Àngels Anglada, Josep Maria de Sagarra, Montserrat Vayreda, Vicenç Pagès, Jaume Ministral, Agustí Vehí o Carme Guasch, entre molts d’altres, han dedicat pàgines a la ciutat i per això el curs vol oferir un tast literari per aquestes evocacions tan significades. D’igual manera, Figueres, ciutat de la literatura vol anar més enllà i mostrar també una perspectiva encara més àmplia que la que evidencien aquestes vinculacions entre literatura i ciutat; de fet, al llarg de les sessions es proposarà també connectar obres i autors que, aparentment, estan molt allunyats de la capital de l’Empordà però que es relacionen amb ella per insospitades galeries. Així descobrirem els lligams sorprenents de Lazarillo de Tormes o del Quijote amb la nostra ciutat. O els nexes entre la literatura hispanoamericana i l’Empordà. O veurem quina influència va tenir el teatre nord-americà a les nostres contrades. L’objectiu és oferir un recorregut alhora local i cosmopolita on la literatura i el gaudi de la lectura esdevingui l’eix vertebrador de les diverses sessions. Viatjant a través dels segles, dels gèneres i de les cultures, llegint els textos de múltiples autores i autors, Figueres esdevindrà el nucli que aglutinarà aquest recorregut per la història i el present de la literatura. I ja que parlem de recorregut, és important subratllar com, a més de les classes tradicionals, el curs es completarà amb un seguit de rutes literàries que ens portaran a descobrir secrets de Figueres que la lliguen amb personatges tan nostrats com Carles Fages de Climent o Maria dels Àngels Vayreda i amb d’altres tan aparentment allunyats de la vida empordanesa com poden ser l’escriptora Emilia Pardo Bazán o l’universal Federico García.