972 27 22 82  |  686 838 378  | info@olot.uned.es

      

Va ensenyar filosofia a l’IRM, astronomia a l’institut i, ja jubilat, també a la Uned. A la UdG havia impartit deu cursos de cosmologia. Estava casat amb la professora Maria Barios i tenia dos fills, la Laura i l’Albert. Ell era fill de Benet Horts i Josefina Font, hortolans; la mare era autora d’Una veïna de Figueres, les seves memòries sobre la Guerra Civil. Els pares eren amics dels meus i potser per això, i per haver estat alumnes de l’IRM, el coneixia des de l’adolescència, de més que vam ser col·legues durant dècades a l’institut vell.

Quan ja impartia filosofia a l’institut figuerenc va començar a interessar-se seriosament per la cosmologia fins al punt que va acabar per, a més de saber-ne molt, disposar d’un observatori a casa seva mateix i poder oferir una assignatura d’astronomia, que va poder professar amb èxit fins al final. Seguint aquesta passió, el 1992 va ser cofundador i president de la Societat Astronòmica de Figueres i, posteriorment, assessorà i col·laborà en la construcció de l’Observatori d’Albanyà, aconseguint que fos incorporat al Dark Sky Park, distinció concedida per la International Dark-Sky Association.

Va adonar-se que de nit, miressis o miressis, no hi havia cap indret realment fosc: sempre entrebancava el globus lluminós, ataronjat o lletós, d’algun poble o ciutat. Llavors va convertir-se en promotor i activista de la preservació del cel nocturn, com a més fosc millor; dit d’una altra manera, va esdevenir un lluitador contra els excessos lumínics que no permeten o entrebanquen la necessitat que, de nit, l’única lluminositat sigui la que faciliten les estrelles o la lluna plena. Va qualificar l’excés de llum nocturna artificial com a ‘tsunami lumínic’ i va explicar reiteradament els prejudicis que la contaminació lumínica produeix. Començant pel més obvi de dificultar, amb telescopi o sense, l’observació de l’univers, fins a molts d’altres: els investigadors en cronobiologia han demostrat que és causa de trastorns importants per a la salut de les persones; propicia la desaparició d’espècies animals, fins i tot del peix que es pesca a la costa; en definitiva deia que “els excessos de llum poden ser tan perniciosos com la contaminació química”.

És per mirar d’evitar o limitar aquestes desmesures que el 1997 va fundar l’entitat Cel Fosc, associació contra la contaminació lumínica. El municipi de Figueres va ser el primer objectiu i va assolir que la ciutat aprovés el primer pla a l’Estat de control d’aquesta degradació de la celístia natural; després seguirien la Llei Catalana contra la contaminació lumínica el 2001, de la qual va formar part de la comissió tècnica. L’expansió d’aquest activisme ambiental va fer que l’associació Cel Fosc esdevingués estatal el 2005. 

Amb tot considerava que, essent la pol·lució lumínica un dels fets més greus que provoquen els humans, no fem gairebé res per a evitar-la; regna un desconeixement general sobre aquesta greu afectació; pràcticament aquesta diguem-ne cultura no figura als textos educatius; tampoc no interessa als mitjans de comunicació, i no existeix un control real i eficaç sobre el compliment de les normatives.

El seu amic i soci de Cel Fosc Josep Maria Bosch, caçador d’asteroides des del seu observatori de l’Urgell, en homenatge a l’amistat ha assignat el nom del fundador a un petit asteroide situat entre Mart i Júpiter, que avui ja és anomenat 547508 Perehorts, i així consta a la base de dades de cossos menors del Jet Propulsion Laboratory (JPL), que depèn de la NASA. De moment no tenim cap imatge d’aquest asteroide; per veure’l caldrà esperar que alguna missió espacial futura hi passi a prop i el… retrati. 

Els del ram de la cosmologia anomenaven Pere Horts “el professor que vigilava el cel”. Ell, quant a filosofia, confessava particular debilitat per Plató, Spinoza i Nietzsche; volem fer notar que, segurament sense proposar-s’ho, ha quedat inserit en la tradició de filòsofs-cosmòlegs que es remunta a l’antiguitat, com ho van ser Pitàgores, Aristòtil, Ptolomeu, Copèrnic, Galileu, Kepler o Newton. DEP

Joan Ferrerós Serra

Article llegit a la Cloenda d’UNED Sènior a Figueres.

Obrir xat
Hola 👋
¿En què et podem ajudar?